Χιλιάδες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και οι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους.
Όμως για την αποζήμιωση ποια προϋπηρεσία προσμετράται για τον υπολογισμό της; Απάντηση στο ερώτημα δίνει μιλώντας στο in.gr ο Δικηγόρος – Εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.
Έτσι:
Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης απόλυσης είναι τα εξής: η ιδιότητα του απολυόμενου ως υπαλλήλου ή εργάτη, το ύψος των τακτικών αποδοχών του και ο χρόνος της προϋπηρεσίας του.
Αναφορικά με την προϋπηρεσία, ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης απόλυσης, γίνεται βάσει του συνολικού χρόνου που διήρκησε η σύμβαση εργασίας του μισθωτού στον τελευταίο εργοδότη, από την εργασία του οποίου απολύεται, ανεξάρτητα αν απουσίασε από την εργασία του για μικρό χρονικό διάστημα και ανεξάρτητα αν η απασχόλησή του ήταν πλήρης η μερική.
Ειδικότερα, στο χρόνο προϋπηρεσίας, προσμετρούνται τα χρονικά διαστήματα της ασθένειας, διαθεσιμότητας, στράτευσης, αναστολής εργασίας (είτε νόμιμης είτε συμβατικής), της κανονικής άδειας, καθώς και της άδειας άνευ αποδοχών.
Περαιτέρω, θεωρείται έγκυρη η συμφωνία μεταξύ μισθωτού και εργοδότη, ότι ο τελευταίος θα συνυπολογίσει στον χρόνο προϋπηρεσίας και τον χρόνο υπηρεσίας του μισθωτού σε άλλον εργοδότη, με σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, με σκοπό την αύξηση του ποσού της αποζημίωσης.
Στην περίπτωση της απόλυσης με προειδοποίηση, γίνεται δεκτό από τη δικαστηριακή νομολογία ότι, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εργασίας από την πρόσληψη μέχρι την επίδοση του εγγράφου της καταγγελίας (προειδοποίησης), χωρίς να προσμετράται ο μετέπειτα χρόνος εργασίας που διανύθηκε μέχρι την ημέρα που έχει οριστεί ως λήξη της προειδοποίησης.
Τέλος, σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης και συνέχισης παροχής της εργασίας του μισθωτού στο νέο εργοδότη που συνεχίζει την αρχική επιχείρηση, για την αποζημίωση απόλυσης προσμετράται και ο χρόνος της προϋπηρεσίας στον προκάτοχο εργοδότη.